Talo heinäkuussa 2019


Kun aloimme rakentaa taloamme ajattelin kirjoitusmateriaalia olevan niin paljon, ettei olisi tarvinnut toviin miettiä mistä sitä oikein kirjoittaisi. Kävi kuitenkin niin, että arjen pyörittäminen pääsääntöisesti yksin piti niin kiireisenä, ettei aikaa ja energiaa jäänyt kirjoittamiselle juuri lainkaan.

Muuton myötä moni asia onneksi kuitenkin helpottui ja koulunkin ollessa melkein loppusuoralla, olen huomannut arjesta löytyvän rakoja kirjoittamiselle.

Olen viimeksi kirjoittanut tonttikuulumisia blogiin viime vuoden heinäkuussa ja lupasin kirjoittaa heti lisää, kunhan tontilla tapahtuu jotain mistä raportoida. No, vuodessa tontilla on tapahtunut hirveästi ja vuoden takaisia kuvia katsoessani voin vain todeta, että onneksi rakentaminen on edennyt paljon eteenpäin, sillä sekä minä että mies ei muistella viime kesää kovin lämmöllä.

Mitä kaikkea vuodessa on sitten tapahtunut? On sanomattakin selvää, että kaikista suurin ja merkittävin askel on ollut se, että talo näyttää talolta. Sillä on päällään katto, ympärillään seinät ja suojanaan ikkunat. Rännit ovat paikoillaan, lähestulkoon puolet räystäslaudoista myös. Etuterassi on noussut ja luonut talolle uudenlaista, valmiimpaa ilmettä. Autotalli sekä autokatos ovat myös ilmestyneet pihalle ja odottavat kattotuolien asentamista. Piha on alkanut muodostua enemmän pihaksi ja keväällä haravoin koko yläpihan risuista ja havunneulasista - nyt tämä kaikkia pitäisi tehdä taas uudestaan. En ole vielä suunnitellut pihaa sen enempää, sillä en yhtään tiedä minkälaiseksi sen haluaisin. Olen pyöritellyt päässäni erilaisia ideoita liuskekivipoluista kesäkeittiöihin, mutta käytettävissä oleva raha on lopulta se joka ratkaisee. Jos jotain kuitenkin olen päättänyt, niin sen ettei pihan edes pidä olla valmis heti talon tultua valmiiksi. Haluan, että tekemistä ja suunnittelemista riittää ja mitä itseäni yhtään tunnen, mieltymykset ja ideat muuttuvat tiuhaan tahtiin.

Sisällä talossa ei ole tapahtunut oikeastaan mitään koko kesänä. Keväällä mies puuhaili paljon talon kellarikerroksessa ja päätimme lopulliset paikat suihkuille ja saunalle. Koska kellarikerros on aika suurehko ja oli vaikeaa päättää miten hyödyntää tila fiksusti, käännyimme suunnittelijan puoleen. Saimmekin suunnittelijalta hyviä ideoita ja yhden niistä otimme itsellemme. Toivottavasti tila näyttää valmiina yhtä kivalta, mitä suunnittelijan paperilla.

Lattioiden valu on itselleni se, mitä odotan kaikista eniten. Ajattelin sen tapahtuvan tämän kesän aikana, mutta koska ilmat ovat olleet etenkin rakentajille aika mieluisat, on mies tehnyt paljon töitä ulkona. On ollut todella tärkeää, että talon ulkopuolelta saadaan kaikki valmiiksi ennen talvea. Tiedän, että valu tapahtuu vielä tämän vuoden puolella ja on toisaalta ollut ihan hyväkin, ettei valua ole tehty kamalilla helteillä, ettei se kuivu liian nopeasti.

Maltti on valttia, yritän hokea itselleni.

Nyt kesälomalla ollessani olisi mun tarkoitus olla tontilla niin paljon kuin mahdollista. Lähinnä tehden pihalla hommia, haravointia ja sellaista. Mihinkään muuhun musta ei taida olla apua ja talolla on apukäsiä aina mahdollisuuksien mukaan mieheni isästä jopa ulkopuoliseen ammattilaiseen, vaikka tämä onkin tullut aika kalliiksi.

Pääsääntöisesti mies tekee taloa edelleen yksin ja tuntuukin käsittämättömältä, että yksi mies voi saada niin paljon aikaan, tai ylipäätään jaksaa, viitsii ja haluaa tehdä niin paljon.

Palaan taas myöhemmin kuulumisten parissa, toivottavasti kuitenkin aiemmin kuin vuoden päästä.Kommentit

Suositut tekstit