Kansalaiset, medborgare! Saanko esitellä: Kaffa Roastery

Kaupallinen yhteistyö: Kaffa Roastery:n kanssa


Niinä aamuina kun lapset menevät myöhemmin päiväkotiin ja eskariin, ovat aamut yleensä rauhallisempia ja näin meillä on aikaa olla hetki yhdessä koko perhe. Olen tykännyt todella paljon tästä, että muuttomme myötä olemme saaneet nauttia yhteisistä aamupalahetkistä myös arkiaamuisin. Toki vuorotyöni myös mahdollistaa tämän, mutta asuessamme vielä vanhassa kodissamme, emme voineet kuvitellakkaan, että istuisimme koko perhe aamupalapöytään ja, että päivämme alkaisi yhteisesti. Muutto lähemmäs tonttia, mieheni lipuva työaika ja mun vuorotyö mahdollistavat tämän ja olen siitä äärimmäisen kiitollinen.

Meidän jokainen aamu alkaa aina sillä, että lataamme kahvinkeittimen ja painamme napista sen päälle. Oli sitten hereillä minä tai mies, on tämä ensimmäinen asia mikä tapahtuu sängystä ylösnousun jälkeen. Vasta sitten herätämme lapset ja aloitamme tekemään aamupalaa. Jo pelkkä kahvinkeittimen porina rauhoittaa mielen, kahvin huumaavasta tuoksusta puhumattakaan.On monia tapoja juoda kahvia ja kahvin ympärille myös nivoutuu monia hetkiä. Itse juon aamukahvini vasta aamupalan jälkeen, usein tehden monta asiaa samaa aikaa. Pesen lasten hampaita, harjaan tytön hiuksia, viikkaan puhtaita pyykkejä tai puen itselleni vaatteita päälle. Toisinaan kahvi myös unohtuu kuppiin tai on kylmää, mutta tämä on täysin oma valintani - mitäs teen kaikenlaista sellaista juuri silloin kun ei välttämättä olisi pakko, kuten pyykkien viikkaus aamuisin. Mies sen sijaan istuu rauhassa keittiönpöydän ääressä, tuijottaa ulos ikkunasta katse suoraan tontissa. Oikein kuulen miten hänen päässään olevat rattaat pyörivät ja kuinka hän jo suunnittelee mitä seuraavaksi tontilla tekee. Itse mietin minne laskin kahvikuppini ja missä olikaan tytön lippis?

Olen siitä vähän kummallinen sielu, että hajamielisyyteni lisäksi olen aina ajatellut sen olevan aivan sama mitä kahvia keittimessään keittää. Kunhan saan sillä silmäni auki aamuisin ja lisää virtaa arjen hälinässä, olen ollut tyytyväinen. Vaikka rakastankin kahvia ja etenkin hyvää sellaista, en ole koskaan ajatellut keittämälläni kahvilla olevan sen suurempaa merkitystä. Kummallisesti ja ehkä vähän tyhmästikin ajateltu? Kyllä, sanon minä.

Aloin ajattelemaan omaa kahvifilosofiaani vähän tarkemmin, kun me Maitokahvimedialaiset aloimme tehdä yhteistyötä Helsinkiläisen pienpaahtimon Kaffa Roastery:n kanssa. Itse sain testiin kaksi täysin toisistaan poikkeavaa kahvimakua - yhden Kaffan klassikoista ja toisen Kaffan pientilakahveista.


Kaffan Klassikoihin kuuluva Lempeä Voima ( medium roast ) osottautui useasta maistelukerrasta heittämällä mun suosikiksi. Maku on mukavan voimakas, muttei liian ja kahvi maistuu kielellä jopa hieman makealta. Todella miellyttävä maku, ihana suutuntuma ja reilulla lorauksella maitoa oikea mielen rauhoittaja.Pientilakahveista maistamani El Cabro oli myös mielenkiintoinen makuelämys. Tässä kahvissa oikeasti maistui viikuna sekä pähkinä, eikä se vain lukenut paketin kyljessä! Tämä pientilakahvi Guatemala El Cabro on hankittu Kaffa Handshake - hankintaketjun mukaisesti.

Ja mikä tämä Kaffa Handshake sitten on? Mitä se tarkoittaa? Tässä kohtaa oma mielenkiintoni heräsi entisestään ja aloin miettiä, että sillä todella on väliä minkälaista kahvia juo. Jos muutenkin pyrin elämään itselleni tärkeiden arvojen mukaisesti, miksen tekisi sitä myös kahvikuppi kerrallaan?

Antakaa kun kerron!

Kaffa käy tapaamassa viljelijöitä henkilökohtaisesti, tutkii tilojen ja osuuskuntien toimintaa sekä pitää samalla huolta, että seuraavat asiat ovat kunnossa:

1. Työntekijöille maksetaan palkkaa, joka on vähintään alueen minimipalkka.
2. Kaikki työ on eettisesti kestävää. Lapsityövoimaa ei käytetä ja ketään ei pakoteta työhön.
3. Työntekijät saavat vapaasti kommentoida työolosuhteitaan, perustaa ammattiliittoja ja liittyä niihin.
4. Toiminta on ympäristöystävällistä.
5. Pavuista maksetaan aina parempi " fair trade " - hinta ja hinnat ovat julkisia.

Kaffalle ja ( nyt myös mulle ) on tärkeää, että kahvi on eettisesti ja kestävästi tuotettua. Lisää tästä tärkeästä asiasta voit käydä lukemassa Kohti kestävämpää kahvikulttuuria - poiminnasta Kaffan omilta nettisivuilta.

Kaffan nettisivuilta löytyy muutenkin paljon mielenkiintoista juttua kahvista. Käy lukemassa ja tutustumassa itse Kaffa Roasteryyn sekä tilaa kotiin näitä herkullisia, eettisesti ja kestävästi tuotettuja kahveja!

Muiden Maitokahvimedialaisten Kaffa Roastery postauksia voit käydä lukemassa näistä:

Jonna Wallin - Lempijuomani on kahvi
Always somewhere else - #slowmorning - Aamu alkaa hyvällä kahvilla
Mademoiselle Camomilla - Teetä Rööperistä

Ihanaa päivää, just sulle! Ja hei vappua, sitä juhlitaan tänään!

Kommentit

Suositut tekstit