Kun kroppa ei toimikkaan siten miten haluaisit sen toimivan


Kaikki alkoi kohta noin vuosi sitten. Suurinpiirtein samoihin aikoihin, jolloin olin aloittanut alanvaihdokseni vanhusten palvelutalossa.

Aluksi se tuntui varpaissa. Huomasin kesken työpäivän, etten tuntenut kunnolla omia varpaitani ja ne jotenkin hassusti puutuivat. Ei ollut väliä seisoinko vai kävelinkö, varpaat kihelmöivät, vihlosivat ja tuntuivat kummallisilta.

Edes työpäivän jälkeen kotona sohvalla maatessa, varpaissa oleva kipu ei tuntunut hellittävän. Ei tullut kuuloonkaan, että olisin lähtenyt juoksulenkille ja viime vuoden syykuussa juoksin viimeisen lenkkini ja lenkkarit jäivät pölyttymään eteisen nurkkaan.

Olin turhautunut, vihainen ja huolissani. Mikä ihme varpaitani oikein vaivasi? Olinhan tehnyt seisomatyötä aikaisemminkin jo monta vuotta, joten tottumattomuudesta ei voinut olla kyse.

Tammikuussa tilasin ajan jalkojen hermoratatutkimukseen, kun varpaiden puutuminen alkoi kuluttamaan hermoja ja huoli omasta hyvinvoinnista kasvoi. Tutkimuksissa ei ilmennyt mitään poikkeavaa ja jalkojeni hermotus toimi täydellisesti. Kysyin lääkäriltä vielä varmistaakseni, että jos sairastaisin mahdollisesti jotain lihaksiin tai hermoihin liittyvää, näkyisikö se jotenkin jo näissä kokeissa? Lääkäri vastasi kyllä ja sanoi, ettei ole mitään syytä huoleen.

Keväällä aloin itse miettiä hoitoratkaisua kipeille ja puutuville varpailleni. Tein juuri sen mitä ei saisi tehdä, eli googletin oireeni. Google antoi vastaukseksi nivelreuman, MS - taudin sekä fibromyalgian. Silmiini osui kuvakartta fibromyalgian kipupisteistä ja klikkasin kuvan auki katsoakseni sitä paremmin. Kipupisteet joita kuvassa oli, olivat samoja mitä itsellänikin ja aloin etsimään lisää tietoa fibromyalgiasta. Luettuani erilaisia artikkeleita, muiden kokemuksia ja oireita keskustelupalstoilta ( ah, kuinka fiksua ) aloin miettiä, voisiko epämääräiset oireeni johtua kenties juuri siitä.

Lopulta löysin blogitekstin ( Uuden Kuun Emilian kirjoittaman ) missä vinkattiin, että fibromyalgian oireisiin on olemassa mahdollisesti helpotusta tuota MSM - jauhe ja päätin, että munkin on kokeiltava tuota.

Ostin oman jauhepussukkani toukokuussa ja olen sekoittanut kaksi teelusikallista mehuun valehtelematta joka päivä. Joskus on saattanut jäädä päivä välistä ja olen viimeistään seuraavana iltana huomannut, että jalkani särkevät, pohkeet pakottavat ja varpaat puutuvat. Joko tämä on kaikki pelkkää lumevaikutusta ja vain kuvittelen jauheen vaikuttavan, mutta olen ainakin saanut pientä apua särkyihini. Helpotusta ehkä enimmäkseen. Maku jauheessa on puistattavan kitkerä ja siksi itse sekoitan sitä mehuun ja annan sen liueta kunnolla ennen juomista. Jauhe sekoittuu hyvin myös smoothieiden sekaan.

Vaikka jauhe onkin tuonut särkyihini helpotusta, olen huomannut että kipu jaloissa on etenkin iltaisin edelleen niin voimakasta, etten tiedä miten päin oikein olisin. Herään keskellä yötä siihen, että jalkani särkevät, puutuvat ja nivustaipeissa on kummallista kolotuksen tunnetta. Heti aamulla herätessäni ja jalkapohjieni kostettaessa maata ensimmäisillä askeleilla, tuntuu että jalkani lähtevät alta. Jalkapohjia pistelee, portaissa jalkani ovat maitohapoilla ja hengästyn helposti.

Ja nämä oireet ovat joka päiväisiä.

Olen aika sitkeä sissi ja kipukynnykseni on nähtävästi aika suuri, sillä vielä en ole kipujeni takia ollut yhdelläkään sairaslomapäivällä. Tällä hetkellä tilanne on se, että olen käynyt neurologian erikoislääkärillä, joka sanoi pään,- kaularangan ja rintarangan magneettikuvien olevan tässä tapauksessa pakollinen vaihtoehto. Pitää selvittää mikä aiheuttaa jalkoihini tätä kummallista hermosärkyä.

Olen omasta terveydestäni yhtä huolestunut kuin olin vuosi sitten oireiden alkaessa. Olen ( tietenkin ) pyöritellyt mielessäni kaikki pahat mahdolliset vaihtoehdot ja jopa pelännyt, että musta tulee täysin toimintakyvytön kolmekymppinen, kahden pienen lapsen äiti.

Kuulisin mielelläni kokemuksia, jos siellä on joku täysin samanlaisista epämääräisistä oireista kärsivä. Vertaistukea kaivataan!

Kommentit

  1. Eksyin sun blogiin instan kautta ja haluisin vinkata sua käymään mittauttamassa ferritiini arvon! Eli varastoraudan. Mulla oli sormissa tuon kuuloisia oireita ja johtui matalista rauta-arvoista, nopeasti parani kun aloin syödä rautaa :)

    VastaaPoista
  2. Moikka milli!

    Ihanaa, että eksyit ja jätit kommentin. Okei, kiitos vinkistä. Alan ottamaan heti asiasta selvää! Ihanaa vappua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit